San Gorgonio Crossing/Gateway Center Project
Planning Navigation
Notice of Preparation (NOP) for a Draft Supplemental Environmental Impact Report No. 534
Notice of Preparation (NOP) for a Supplemental Environmental Impact Report (EIR) No. 534 for General Plan Amendment No. 1079, Change of Zone No. 7799, and Plot Plan No. 25337.
 
See the following links to access documents related to the NOP:
 

Comment Period

 

The comment period for the Notice of Preparation is from September 23, 2019 to October 23, 2019.
 

Project Location

 

The San Gorgonio Crossing Project (Project) is located in Township 2 South, Range 1 West, Section 30, along the north side of Cherry Valley Boulevard and east of the Interstate 10 Freeway (I-10), between thecities of Calimesa and Beaumont, in the unincorporated area of Riverside County, California (See Exhibit 1, Regional Location Map, and Exhibit 2, Local Vicinity Map). Regional access to the Project site is provided via Cherry Valley Boulevard to the I-10 Freeway, and local access is provided via Cherry Valley Boulevard, Brookside Avenue, and Oak Valley Parkway.

 

Contact Information

 

Brett Dawson, Project Planner

Riverside County Planning Department
4080 Lemon St., 12th Floor
Riverside, CA  92501
(951) 955-0972

bdawson@rivco.org

Comment Period

 

The comment period for the Notice of Preparation is from July 3, 2017 to August 2, 2017.

Comment Period

 

The comment period for the Notice of Preparation is from July 3, 2017 to August 2, 2017.

 

Project Information

 
Project Description

The remainder of this section describes the Project approved by the County Board of Supervisors on
October 24, 2017. There are no substantive changes to the approved Project.

The Project site totals approximately 229 gross acres, of which approximately 16 acres are located within the City of Calimesa and would be used for project infrastructure purposes. Approximately 140.23 acres would be included within the developed portion of the Project. The remaining 84.8 acres (approximately 36 percent of the Project site) would remain as natural open space. The Project consists of two high-cube warehouse buildings that will be designed to be eligible for Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Certification. Building 1 will comprise approximately 811,000 square feet, and Building 2 will comprise approximately 1,012,760 square feet, for a total of approximately 1,823,760 square feet of gross floor area. The two project buildings would include approximately 30,000 square feet of office space.

Both buildings will be designed to accommodate cross-dock usage, with 136 dock doors for Building 1 and 170 dock doors for Building 2. A public street—located between Building 1 and Building 2—would provide access to existing residences that are generally located to the north of the project site, which currently utilize access through the project site via a dirt road. The street proposed to replace the existing dirt road would be approximately 1,600 feet in length, designed to Riverside County standards, and would provide residents access through the project site. Additional development on the project site would include standard and trailer parking stalls, streets, and landscaping.

A water quality basin would be constructed to the west of Building 1. A rectangular concrete channel would be located north and south of Buildings 1 and 2. Additionally, a grouted riprap berm and a water quality infiltration trench would be located north of Building 2. Riprap berms would be located east of Building 2, and a water quality basin is planned west of Building 2. Further, a publicly maintained trapezoidal concrete channel would be located between the building sites and Cherry Valley Boulevard. As discussed, the project would utilize approximately 16 acres within the City of Calimesa for off-site drainage and flooding improvements. Improvements within the City of Calimesa are composed of drainage channels and appurtenances including a concrete trap channel, a concrete box culvert, two concrete outlet structures, and riprap rock energy dissipaters. The Applicant has also agreed to construct a rock-lined berm to protect the adjacent property owners.